Stacks Image 3

OM RÅÅBADAET OCH RÅÅBADARNA

Håll isär begreppen!

Det är den ideella Föreningen Rååbadarna som driver Råå Kallbadhus vanligtvis kallat Rååbadet

I motsats till de två subventionerade baden på norr så genererar Råå Kallbadhus sin egen ekonomi och betalar marknadsmässig hyra till de som äger badhusen på Råå, Helsingborgs Stad, dvs skattebetalarna i Helsingborg. Därmed inte sagt att vi inte får hjälp av Staden och att de ibland "på skattebetalarnas bekostnad" ser till att även vi får några skärvor från den kommunala kassan. Senast var det helrenovering av ventilationssystemet i dambastun som Staden beslutade att "eftersom vi är så trevliga att ha att göra med och reder oss själv", så betalade fastighetsförvaltningen en stor faktura. Det är det som skiljer oss från andra, vi klagar inte på det som är ogjort, vi gör det själv.

Det är lite själen i Den ideella Föreningen Rååbadarna, som driver Råå Kallbadhus, vi reder oss själv och det är tack vare våra aktiva medlemmar som engagerar sig och bryr sig för att de känner något särskilt för Paradiset mellan Himmel och Öresund.


Rååbadare är inte som andra.
Framförallt njuter de av livet. Här är det mesta tillåtet av det som gör livet gott, vare sig det gäller att bada naken i vattnet, sitta lite för länge i bastun och ljuga eller öppna en pilsner efter badet. Ja här är i sanning det mesta tillåtet. Vissa herrar tillåter sig dessutom att grilla lite korv, före, efter och under bastukvällarna. -Det är dock inte tillåtet att grilla korv i bastun. Men annars är det mesta tillåtet.

.
.
.

Rååbadaren är klok! Ställ badaren, nyss uppstigen ur Öresund inför de svåraste problem, stapla upp framför honom eller henne all jordens bekymmer, kom till Rååbadaren med konflikter och elände. Badaren kommer att lyssna tålmodigt på dina jämmerliga klagovisor, men du kommer också strax finna tröst i Rååbadarens kloka lösning på världsalltets dilemma. "de bler nock bra me de, bara man tar sig ett bad".

Detta hindrar inte Rååbadaren att ingripa i skeendena och ibland kan denne ertappas känna både upprördhet och engagemang. Ni skulle vara med på våra årsmöten, där finns ingen fråga för stor eller för liten som inte kan nagelfaras. Och så ska det vara, det är därför vi har ett så trevligt bad där det mesta är tillåtet. Här kan man ta initiativ till det mesta, det har det gjorts sedan 1971. Då tillät sig några Rååbadare att rädda badet undan förgängelsen och bildade Föreningen Rååbadarna eftersom kommunen tröttnade på att driva badhus på Råå.

Då var det för att rädda badet undan grävskoporna och nu har vi byggt en ny dambastu och en spegelvänd likadan åt herrarna. Så kom inte och säg att det var bättre förr. Andra tillät sig att röja undan en skräpbod och inreda den till alla badgästers fromma och nu har vi en sjöbod med västra Skånes bästa läge, med egen adress, Paradistorget 1. Aldrig förr har väl tre kvadratmeter skapat sådant engagemang. Alltihop för att vi tillåter oss att ta initiativ och tillåter oss att njuta av tillvaron här.

Rååbadet är inte som andra bad!

Det beror på de som badar här!

.

Stacks Image 82